mara

             
 
GÜNCEL
ARAMA MOTORU

Web'de Ara Site içinde Ara
 
Forum sözleşmesi


E-posta: Şifre: Şifre Hatırlat | Üye Ol

KONUYU AÇAN: Ortaöğretim Tarih 10 80.66.6.99***
23.09.2011 10:00:30
Konu: Osmanli Devleti nde Süryanilerin Durumu
Aşağıdaki yazı "Ortaöğretim Tarih 10" ders kitabından alınmıştır! Alıntı Prof. Dr. Yusuf HALAÇOĞLU, XIV. - XVII. Yüzyıllarda Osmanlılarda Devlet Teşkilatı ve Sosyal Yapı, s. 161-163 ten özetlenmiştir.
____

Osmanlı Devleti nde Süryanilerin Durumu

Osmanlı Devleti nde yaşayan topluluklardan biri de Süryanilerdir Süryanilerin etnik kökenleri hakkında farklı görüşler vardır. Bunlardan biri Süryanilerin Aramilere dayandığı diğeri ise Asurlulardan geldiğidir Hz. İsa nın havarisi Petrus MS 37 yılında Antakya da kilise kurdu ve Hristiyanlık bu bölgede yayılmaya başladı. Böylece Süryaniler Hristiyanlıkla ilk defa bu tarihte tanıştılar.

Süryaniler Roma Kilisesi nin uyguladığı baskılar nedeniyle bu kiliseden ayrılarak 543 yılında Antakya Patrikliği adıyla Süryani Yakubi Patrikliği ni kurdular. Roma Kilisesi nin tek güç olma isteği, baskıların artarak devam etmesi nedenleriyle Antakya yı terk ederek Güneydoğu Anadolu ya göç etmek zorunda kaldılar Zaman içerisinde Süryanilerden farklı mezhepleri kabul edenler olmuştur. Süryaniler en zor dönemlerini Bizans İmparatorluğu zamanında yaşamışlardır. Bizans ın Süryanileri

asimile etme politikası zaman içerisinde baskı ve katliamlara dönüşmüştür. Süryaniler, Bizans döneminde özelikle Doğu Anadolu da ticaret ve tarımla uğraşmışlardır. Süryaniler bu dönemde dinî mekânlarını eğitim vermek için de kullanıyordu.

XI. yüzyılda Anadolu da birçok Süryani yaşamaktaydı. Ermenilerin Süryaniler üzerindeki etkisi nedeniyle Süryani nüfusu hızlı bir şekilde azalmaya başladı. Selçukluların Anadolu ya akınlar düzenledikleri ilk yıllarda Süryaniler Bizans ve Ermenilerin baskısı altında bulunuyordu. I. Kılıçarslan Malatya yı kuşattığında şehrin yöneticilerinin baskısından bunalmış olan Süryaniler kenti Türklere teslim etmek istemişlerdir. Selçuklu Devleti hâkimiyeti altındaki Süryanilerin dinlerine ve inançlarına karışmamış hiçbir baskı ve zulüm yapmamıştır.

Osmanlı döneminde ise diğer tüm gayrimüslim unsurlara verilen inanç özgürlüğü Süryanilere de verilmiş dinî yaşamlarına müdahale edilmemiştir. Süryanilere ait olan kiliseler Ermeni Patrikhanesi ne bağlanarak Osmanlı Devleti ile olan ilişkileri bir düzene koyulmuştur.

I. Dünya Savaşı sürecinde özellikle Rusların ve Avrupalı devletlerin kışkırtmasıyla Süryaniler ayaklandılar. Fakat bu ayaklanmalarda başarılı olamayınca Süryanilerin büyük kısmı Osmanlı topraklarından ayrıldılar. İngiltere petrol kaynaklarına giden yollarda üstünlük sağlamak amacıyla 1924 yılında Süryani azınlığı ayaklandırdı. Olaylar kısa sürede büyüdü Hakkâri valisini esir alan isyancıların ağustos ayında çıkardığı ayaklanma ekim başında bastırılabildi. Bu ayaklanmadan sonra Nasturi denen azınlık grubunun tamamı Türkiye den ayrıldı.

Lozan Antlaşması na göre Sür­yaniler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayıldılar Bu nedenle kanun önünde eşitlik ilkesinden yararlanma hakkını elde ettiler Süryani göçü ekonomik nedenlerle son yıllarda artmıştır özellikle yurt dışına göç eden Süryaniler Batı nın ekonomik refahı içinde yaşamak için o devletlerin siyasi ve dinî çıkarlarına alet olmaktadırlar 1915 te sözde Süryani soykırımı ya­pıldığını söylemektedirler Süryaniler I. Dünya Savaşı nda Rusları destek­leyerek taraf olmuşlardır Süryanilerle mücadele savaş şartları içinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla soykırım söz konusu değildir

Süryaniler hiçbir sorunla karşılaşmadan dinî ve sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir. Günümüzde gayrimüslim vatandaşlarımız çoğunlukla kentlerde yaşamaktadır Ekonomik faaliyetlerini rahatça sürdürebilmektedirler Sayıları yurt dışına yaptıkları göçlerle azalan Süryaniler özellikle Mardin civarında yaşamaktadırlar
 
Kimden: Muşe  80.66.6.99***
23.09.2011 10:10:53
Cevap: Osmanli Devleti nde Süryanilerin Durumu
1.
Türkiye de araştıramayan ya da araştırmak istemeyen insanlar da Prof. oluyormuş!

2.
Türkiye beyin yıkama, gerçekleri çarpıtma politikasına okullarda hala devam ediyor.

3.
Bugünkü Türkiyedeki geçerli resmi Süryani/gayrimüslim politikasını incelemek açısında önemli ama her cümle ciddiye alınmamalı.
 
Kimden: Muşe  80.66.6.105***
26.09.2011 18:53:07
Cevap: Osmanli Devleti nde Süryanilerin Durumu
Forumdaki yukarıdaki yazı ve sonrasında sitedeki "Süryani çocuklara tarih şoku" adlı yeni yazıyı okurken bu konuya Süryani Milletvekili Sayın Erol Dora nın ne diyeceğini merak ettim.
Bakarsınız Erol Bey in düşüncelerini okur, konudaki çalışmalarını birlikte takip ederiz.
 
Kimden: Muşe  80.66.6.105***
4.10.2011 11:19:40
Cevap: Osmanli Devleti nde Süryanilerin Durumu
„Süryanilerden Ortak Kitap Tepkisi“ adlı yeni yazıyı okuyunca bir yandan sevindim diğer yandan üzüldüm.

Sevindim çünkü Süryani kuruluş ve dernekleri bir yazıda birleşerek ortak bir bildiri yayınladılar. Üzüldüm çünkü bazi isimleri yazının altında bulamadım. Avrupa da bu tür bildirilerin altında milletvekili isimleri yer alır. Hatta seçimi kazanamamış adayların isimleri de bulunur.

Bu isimler neden yazıya destek vermedi bilmiyorum. Belki de onlar istedi de firsat verilmedi diye düşünce kalıyor ortada.

Birisinin bu konudaki bilgisini bizimle paylaşması umuduyla
 
Kimden: BARSAWMO  82.243.158.***
13.11.2011 21:06:47
Cevap: Osmanli Devleti nde Süryanilerin Durumu
BU ADAM CSHARLATAN SAHTE KAR ??????????????
 
Kimden: Muşe  80.66.6.105***
17.11.2011 11:06:15
Cevap: Osmanli Devleti nde Süryanilerin Durumu
Kimin, neden şarlatan, sahtekar olduğunu da açıklayabilir misin?

forum ziyaretçilerinden fazla bildiğin bir şey varsa yazıp, bizi de bilgilendir ki biz de sahtekar diyelim!
 
Kimden: Selman  78.167.120.***
15.12.2013 16:16:14
Cevap: Osmanli Devleti nde Süryanilerin Durumu
Osmanlı devleti Zamanın Hatta asrın Devleti iken Bu hallere Düşürenlere Oncelikle tesekkur ediyorum ve konuma giriyorum
Süryaniler için yukarıdaki yazı için teşekkur ederim.
Osmanlı devletinde bir cok halkj birleşmesinden dolayı kültür farklılıkları yaşanıyordu. Antakyadaki Patrikiliğine bağlı olan süryaniler Bu Kültür farklılarına asla kapılmamış ve kendi hristiyanlıklarına devam etmişlerdir. Bir Hikayede Süryanilerin eskiden kökenlerinin aramilere dayandığını anlatır ama bunun kanıtlanmadığından coğu prof. kabul etmez . Kökeni belli olmayan bir halkın ( topluluğun ) insanlar için fazlada ilgi çekmez nedeni bellidir ama Süryaniler Yukarıda anlatıldıklarından BENCE Farklıdır 10. Sınıf Tarih Kitabundanda Yararlanabilirmisinz.

Teşekkürler SELMAN R.
 
CEVAP YAZ - Onaylı Üyelik Gerektirir
isim:
konu:
cevap:
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım