Yrd. Doç. Dr. Parlak, 6 yıllık çalışmanın sonunda yazdığı "Tur-an yolunda Aral ın sırları" kitabıyla Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı nın (TÜRKSAV) 2007 yılı `Türk Dünyası na hizmet ödülü nü aldı.
Yrd. Doç. Dr. Parlak, "Orta Asya daki kaya resimlerinden yola çıkarak, tarihi İpek Yolu nu kuran Kıpçak Türkleri nin ticaret yoluyla kültürlerini Roma ya oradan da Avrupa ya yaydıklarını tespit ettim. Bugün Hıristiyan aleminin dini sembolü olan haç, Almanya da ve birçok Avrupa ülkesinde bereket Tanrıçası sembolü olarak kullanılan Simurg kuşu gibi bir çok ögenin, binlerce yıl önce Türkler tarafından kullanıldığı ortaya çıktı" dedi.
TURAN YOLU, İPEK YOLU OLDU
Son buzul döneminden sonra insanların Orta Asya daki Turan ovası civarında yeniden hayata başladıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, "Bu bölgede yaşayan insanlar, Kıpçak Türkçesi nde `an olarak nitelendirilen hayvanları, yine hayvanların şahı olan Şahan ı, kartalı ve diğer kuşları evcilleştirerek, günlük hayatta yararlandılar. `Turan yolu nu daha sonra `İpek Yolu , `Baharat Yolu ve günümüzde de `Enerji yolu adını aldı" diye konuştu.
HAÇ VE `SİMURG KUŞU TÜRKLER DEN AVRUPA YA GEÇTİ
Halı ve kilimlerdeki motiflerde özellikle Dış Oğuz u temsilen Ok damgası, İç Oğuz u temsilen Oğ damgasını ve ikisinin karışımından meydana gelen Oğuz damgasını saptadığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Parlak şunları söyledi:
"İç Oğuz un kullandığı Oğ damgası, çadır evlerin (keçe- Kiyüz evler) tepe penceresinin formunu teşkil eden motiftir. Söz konusu motif günümüz Kırgızistan ının bayrağında da karşımıza çıkmaktadır. Dış Oğuz lar ise dünyanın dört bir tarafına turlanıp gittikleri için Ok damgasını kullanıyorlardı. Dış oğuzların bilinen diğer ismi de Kıpçaklar dır. İpek Yolu na hakim olan Kıpçaklar, gittikleri yerlere bu motifleri götürdüler.
Bu motifler içerisinde özellikle güneşi temsil eden `Oz damgası yani çarkıfelek, Avrupa da gamalı haç olarak karşımıza çıkıyor. Dış Oğuz un Ok damgası ise, Kıpçakların bir kısmının Hristiyan olmasıyla birlikte 3 üncü yüzyılda Avrupa ya taşınıyor.
Oğuzlar ın güneş damgası Tunç devrinde Azerbaycan daki kaplarda, Erzurum un Oltu İlçesi ndeki koç ve koyun heykellerinde bulunurken, `Ok damgası ise Kıpçaklar Hristiyan olduktan sonra Avrupa da haç olarak kullanılmaya başlanıyor.
Hristiyan aleminin simgesi olan haçı Türk dünyasının halı ve kilim dokumalarında, yine Ahmet Yesevi Türbesi nin tuğla dekorasyonu arasında görebilirsiniz.
Yine yarısı kartal, yarısı pars olan Dış Oğuz un ongunu Simurg kuşu figürü, İpek Yolu nun her yerinde karşımıza çıkıyor. Tataristan ve Hakas Devletleri nin arması, Kazakistan ın milli simgesi olan Simurg, Hunlar dan itibaren bir çok Türk Devleti nin yanı sıra Roma nın kurucusu Tursakalardan meydana gelen Etrüksler aracılığıyla İtalya da ve Almanya da kullanılmaktadır.
Türkistan da bulunan Bayındır dan İzmir deki Bayındır a getirilerek gemilere yüklenen mallar, Kıpçaklar tarafından deniz yoluyla İtalya ya taşınıyordu. Böylece Kıpçaklar, kültürlerini de Avrupa ya aktarıyordu. Orta Asya daki Turan Denizi nin Ege de Tiran Denizi olarak karşımıza çıkması da bunlara örnek teşkil ediyor. Orta Asya daki kaya resimleriyle İtalya ve bu bölgedeki amblemlerin sırrı budur."
|